Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Henrietta Megarry, “LEMNOS in HISTORY”

 

LEMNOS in HISTORY

GREEK ISLAND BASE FOR GALLIPOLI

Honeybee Books, 2021.

Σελ. 260

 


Ένα  ενδιαφέρον βιβλίο από την Αγγλίδα ελληνίστρια, συνταξιούχο δασκάλα, κ. Henrietta Megarry, η οποία γνωρίζει καλά τη Λήμνο, αφού κάνει διακοπές στο νησί πάνω από τριάντα καλοκαίρια. Σε 260 περίπου σελίδες, παρουσιάζει την πιο συναρπαστική ιστορική περίοδο που έζησε το νησί, όταν αποτέλεσε στρατιωτική βάση για την εκστρατεία της Καλλίπολης στη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, με τεκμηριωμένα κείμενα, χάρτες κι αρκετές φωτογραφίες. Παράλληλα κάνει γνωστό στον αναγνώστη το νησί, την τοπογραφία του και τη νεότερη ιστορία του από τη βυζαντινή περίοδο κι εντεύθεν.

Για τη συγγραφή του έργου η κ. Meggary μελέτησε την αγγλική και ελληνική βιβλιογραφία αλλά έκανε επίσης αρχειακή έρευνα στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, National Archives, Imperial War Museum, Australia War Memorial, National Army Museum, Trent Univ. Archive, State Library N.S. Wales, στο αρχείο του Τσόρτσιλ που υπήρξε ο εμπνευστής εκείνης της εκστρατείας, σε αρχεία εφημερίδων της Αγγλίας, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας, ΗΠΑ, Λήμνου και σε άλλες πηγές, όπως προκύπτει από την εκτενή βιβλιογραφία που παραθέτει.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο βιβλίο, που απευθύνεται στον αγγλόφωνο αναγνώστη, το οποίο είναι σίγουρο πως θα αγαπήσουν και θα προωθήσουν οι Λήμνιοι της διασποράς.

 Θ. Μπελίτσος, 3.12.2021.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου