Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Άλλη μια φορά στην Αδριανούπολη

 


 

"Άλλη μια φορά στην Αδριανούπολη"

Σελίδες 390

Εκδόσεις "Πηγή", 2020

 

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Διαμάντως Κωνσταντιλάκη-Μπιμπουδη, την αφηγηματική ικανότητα της οποίας γνωρίσαμε πριν από λίγα χρόνια στο ημιβιωματικό "Στον χείμαρρο του χρόνου", στο οποίο περιέγραφε την προσφυγική οδύσσεια των προγόνων της, από το Ρεΐσντερε της χερσονήσου της Ερυθραίας στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου.


Στο παρόν μυθιστόρημα καταπιάνεται με τόλμη με ένα θέμα ολισθηρό κι επικίνδυνο, ένα θέμα που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κοινότυπους αφορισμούς και σε παράθεση στερεότυπων αντιλήψεων. Πρόκειται για τον έρωτα δυο ανθρώπων που ζουν εκατέρωθεν του ποταμού σε δυο παραμεθόριες πόλεις, την Ορεστιάδα και την Αδριανούπολη. Ο ποταμός που χωρίζει τους δυο ερωτευμένους δεν είναι παρά ένα ασήμαντο φυσικό εμπόδιο, μπροστά στα εθνικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά εμπόδια που καλούνται να υπερνικήσουν. Τα διλήμματα και οι προκλήσεις συνεχείς. Η αποκάλυψη πως και η γιαγιά της Ελληνίδας ηρωίδας είχε ζήσει έναν παρόμοιο αδιέξοδο έρωτα, δίνει μια διάσταση τραγικότητας στην σημερινή ιστορία.

Η συγγραφέας (φωτ.) αγαπά τους χαρακτήρες της και στις δύο πλευρές των συνόρων, προσπαθεί να μπει στην ψυχοσύνθεσή τους, να καταλάβει τις διαρκείς αναστολές και τα συγκρουόμενα συναισθήματά τους. Ως γυναίκα επικεντρώνεται πιο πολύ στην ηρωίδα, η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί στον πολλαπλό ρόλο που απαιτεί η κοινωνία γι’ αυτήν ως κόρη, αδερφή, σύζυγο, μητέρα και εργαζόμενη, ξεχνώντας στην πορεία πως έχει δικαίωμα και στον έρωτα. Πορεύεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, δεν θέλει να έχει τη μοίρα της γιαγιάς της, την οποία ανακαλύπτει σιγά-σιγά πηγαίνοντας όχι μόνο "άλλη μια φορά στην Αδριανούπολη" αλλά πολλές φορές, αναζητώντας απαντήσεις αλλά και λύσεις.

Αν και η αφήγηση είναι γραμμική, με λίγες ανατροπές, η συγγραφέας μεταφέρει με μαεστρία την διαρκή πάλη που συμβαίνει στο εσωτερικό σύμπαν των ηρώων, την τραγικότητα της αλήθειας που έρχεται από το παρελθόν να συνταράξει τις ζωές τους και την εμπλοκή παλιών ιστοριών στην σημερινή πραγματικότητα.

Εκατέρωθεν των συνόρων βεβαιότητες ανατρέπονται, σταθερές αξίες αναθεωρούνται, απρόσμενα γεγονότα επηρεάζουν καταστάσεις κι εμποδίζουν κάποια δειλά βήματα που γίνονται. Πανταχού παρόν είναι το διεθνές κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο, το οποίο χωρίς να εμφανίζεται σαφώς στο προσκήνιο, επηρεάζει τις αποφάσεις των ηρώων.

Πώς οδηγούνται στην κάθαρση οι χαρακτήρες του βιβλίου; Ποια λύση επιλέγει η συγγραφέας; Θα νικήσει άραγε η ανθρωπιά και η αγάπη ή για άλλη μια φορά θα επικρατήσει η συμβατική λογική;

Αφέθηκα στον κόσμο αυτού του μυθιστορήματος, απολαμβάνοντας το τελευταίο κεφάλαιο με ένα ποτήρι παγωμένο τσάι στο σκιερό Red Rock cafe, στην παραλία του Κοκκινόβραχου στα Καμίνια της Λήμνου (φωτ.). Κάντε το και σεις σε μια δροσερή αλέα και θα με θυμηθείτε.

 


Θ. Μπελίτσος, Καμίνια Λήμνου, 2/8/2021.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου