Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Σύκα και συκόσπιτα στη Μαντίνεια της Μάνης

 

Η Μεγ. Μαντίνεια, ημιορεινό χωριό στους πρόποδες του Ταΰγετου

Οι μελετητές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής συνήθως επικεντρώνουν την προσοχή τους σε κτίσματα εντυπωσιακά, τα οποία χρησιμοποιούνταν κυρίως ως χώροι κατοικίας ή άμυνας των πληθυσμών (π.χ. πύργοι, πυργόσπιτα) ή ως χώροι λατρείας (π.χ. εκκλησίες, μοναστήρια) και αγνοούν ταπεινότερα κτίσματα (π.χ. μαντριά, αποθήκες, ξωκλήσια, σταφιδόσπιτα κ.ά.), τα οποία θεωρούνται υποδεέστερα ή μη αντιπροσωπευτικά. Συχνά όμως σε αυτά τα δευτερεύοντα κτίσματα, τα οποία ήταν απαραίτητα στις αγροτοκτηνοτροφικές κοινωνίες αφού εξυπηρετούσαν καθημερινές λειτουργικές ανάγκες, διατηρήθηκαν με αυθεντικότητα πανάρχαια αρχιτεκτονικά γνωρίσματα. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί σε παρόμοια κτίσματα τεχνικές ή κατασκευαστικές συνήθειες ανάλογες με εκείνες αρχαίων ακόμα και προϊστορικών κτισμάτων.

Σε αυτήν την κατηγορία των ταπεινών, αλλά όχι ασήμαντων, κτισμάτων ανήκουν και τα συκόσπιτα της Μαντίνειας, χωριού της Έξω Μάνης. Τα συκόσπιτα αυτά τα ονόμαζαν και συκοκαλύβες ή απλά καλύβες ή και μαντριά, επειδή σε ορισμένα από αυτά το χειμώνα ξεχείμαζαν βοσκοί με τα κοπάδια τους, που κατέβαιναν από τα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου: Αλτομιρά, Γαϊτσές, Πηγάδια κλπ.

 

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock

 


Ήταν στο πρόγραμμα και αποκτήθηκε. Το πλήρες βιβλίο του ελληνικού ροκ από την δεκ. '60 ως σήμερα. Σε 350 σελίδες, σε 59+1 κείμενα/συνεντεύξεις, με δεκάδες φωτογραφίες, πολλές άγνωστες, ο Γιάννης Αλεξίου έχει καταγράψει τα πάντα.

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Ο αθλητισμός στη Λήμνο (Μύρινα 28.7.2021)

 




Η εκδήλωση

 

Στις 28 Ιουλίου 2021, στο προαύλιο του Γυμνασίου Μύρινας Λήμνου, πραγματοποιήθηκε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση/παρουσίαση, την οποία διοργάνωσαν οι αδερφοί Γιάννης και Βλάσης Χατζηχαραλάμπους της ενημερωτικής ιστοσελίδας LimnosXpress, εκδότες του βιβλίου του Θ. Μπελίτσου «Ο Αθλητισμός στη Λήμνο, από τις απαρχές μέχρι σήμερα», σε συνεργασία με τον ΟΕΠΑ του Δήμου Λήμνου.

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Το μπλόκο του Φάρου στην Άνω Ν. Σμύρνη - 9 Αυγούστου 1944

 


Στις 8 Αυγούστου 1944 από το ύψωμα της Ζωοδόχου Πηγής η αντίσταση της περιοχής κάλεσε με χωνί τους άνδρες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, διότι υπήρχε φήμη ότι θα γίνει μπλόκο από τους Γερμανούς. Την προηγούμενη μέρα είχε γίνει αντίστοιχο μπλόκο στο Βύρωνα, στο οποίο είχαν εκτελεστεί έντεκα άνδρες. Η υποψία πως ο επόμενος στόχος των κατακτητών θα ήταν ο Φάρος, προέκυπτε και από το γεγονός ότι η περιοχή είχε γίνει στόχος ξανά τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς, όταν σε επιδρομή των δυνάμεων κατοχής είχαν συλληφθεί 17 άνδρες της αντίστασης και είχε σκοτωθεί ο υπεύθυνος του ΕΛΑΣ Σπύρος Αλεβίζος. Παρά τον εμφανή κίνδυνο ελάχιστοι πίστεψαν την προειδοποίηση και έφυγαν. Οι περισσότεροι την αγνόησαν.

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Άλλη μια φορά στην Αδριανούπολη

 


 

"Άλλη μια φορά στην Αδριανούπολη"

Σελίδες 390

Εκδόσεις "Πηγή", 2020

 

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Διαμάντως Κωνσταντιλάκη-Μπιμπουδη, την αφηγηματική ικανότητα της οποίας γνωρίσαμε πριν από λίγα χρόνια στο ημιβιωματικό "Στον χείμαρρο του χρόνου", στο οποίο περιέγραφε την προσφυγική οδύσσεια των προγόνων της, από το Ρεΐσντερε της χερσονήσου της Ερυθραίας στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου.

Ο ήλιος χλωμός




Ο ήλιος χλωμός, αρρωστημένος,

χτυπημένος κι αυτός απ' το χτικιό

που είχε σκεπάσει ολάκερη την πλάση,

βιαζόταν να γείρει στο γιατάκι του.

να μη βλέπει άλλο το κακό.


Κάτι γλαροπούλια πέταξαν τρομαγμένα

απ' το οργισμένο αγκομαχητό του

κι από τις μαύρες σκέψεις που ξεστόμιζε.

"Σας έδωσα ζωή και σπείρατε θάνατο", φώναξε.

"Αχάριστο γένος, μακάρι να μη σε είχα γεννήσει"!

 

Θ. Μύθος, 8 Αυγούστου 2021