Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

«Ο Κήρυκας των Καμινίων Λήμνου», νο 4

 


Κυκλοφόρησε το εαρινό φύλλο, το νο 4, της εφημεριδούλας μας, με ενδιαφέροντα άρθρα και συνεργασίες. Διανέμεται δωρεάν, χάρις στην γενναιοδωρία της Frattis Editions που αναλαμβάνει το κόστος της εκτύπωσης. Υπάρχει και σε μορφή pdf στη σελίδα της εφημερίδας στο FB.

Το 4ο τεύχος περιέχει:


[1] Στο πρωτοσέλιδο την ευχάριστη είδηση της ίδρυσης στο χωριό του συλλόγου «Μ.Ε.Α.Σ. Νέοι Καμινίων Λήμνου ο “Αργύριος Μοσχίδης”», με τη «Στήλη των Καμινίων» στο λογότυπο, ο οποίος ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής με δράσεις περιβαλλοντικού και πολιτισμικού χαρακτήρα.

[2] Ο Σταύρος Φράττης γράφει για τα «Ιστορικά των Αποδήμων Λημνίων», με φωτογραφίες από το αρχείο του «Κήρυκα».

[3] Η Ευαγγελία Λιάπη - MA, MS Φιλόλογος, στο άρθρο «Οι Λιάπηδες της Λήμνου», παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την ομώνυμη οικογένεια.

[4] Ο Μάρκος Μπόλαρης μας ταξιδεύει «Στις θαλασσινές σπηλιές…». Ένα νοσταλγικό αφήγημα, γραμμένο με το γνωστό καταιγιστικό λογοτεχνικό του ύφος, στο οποίο αναμιγνύει το σήμερα με το χθες, τον Ποσειδώνα με τον Αγιοσώζο, τη φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου με τον Άγιο Μάρκο, τη Μικρασία με την έρημο της Θηβαΐδος κι όλα αυτά μέσα από ένα ψαροκάικο που ξεκινά από το λιμανάκι της Αγιάς για να ρίξει τα δίχτυα του.




[5] Ο Θ. Μπελίτσος αναφέρεται στο «Μαθητικό συσσίτιο Μούδρου 1932», με αφορμή ένα παλιό δημοσίευμα. Ένα σπάνιο τεκμήριο από το αρχείο του Κήρυκα, συνοδεύει το άρθρο.

[6] Ο Μάκης Διακουμής ανασύρει από το αρχείο του και παρουσιάζει ένα δελτάριο του 1949, στο οποίο «Ένας εξόριστος του Μούδρου γράφει στη μητέρα του». Ονομάζεται Αντώνιος Βενιζέλος και το στέλνει στη Βασιλική Βενιζέλου στο Βόλο.

[7] Ο αρχαιολόγος Δ. Πλάντζος στο άρθρο «Ξεχασμένος τάφος στον Κορνό» παρουσιάζει στοιχεία για τον Χατζή Παντελή Παπά Ιωάννου (1794-1864), πατέρα του ευεργέτη Ιωάννη Παντελίδη.

[8] Ο Σταύρος Φράττης ανασύρει δυο ακόμα συλλεκτικές φωτογραφίες από το αρχείο του, που απεικονίζουν τις οικογένειες και τις εμπορικές ασχολίες στο Σουδάν των αδερφών Γεωργίου και Νικολάου Λημνίου που κατάγονταν από τα Καμίνια.

Πλούσιο υλικό για ένα τετρασέλιδο έντυπο.

Άξιος ο κόπος των συντελεστών.

Θ.Μ. 2.5.2024

 

Για τα προηγούμενα φύλλα, δείτε:

- Νο 1, εδώ. ‘https://belitsosquarks.blogspot.com/2023/05/blog-post_17.html’

- Νο 2, εδώ. ‘https://belitsosquarks.blogspot.com/2023/07/2.html’

- Νο 3, εδώ. ‘https://belitsosquarks.blogspot.com/2023/12/3.html’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου