Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Έρως ανίκατε




Ο υπερόπτης Βαλεντίνος ανέβηκε στο βήμα με αλαζονικό ύφος, σε στυλ «δοξάστε με», και στράφηκε προς το πλήθος:
-Δεν χρειάζομαι συστάσεις, κόμπασε. Είμαι ο βασιλιάς του έρωτα. Σας προσκομίζω την στήριξη του αλάθητου Πάπα.
Η δυτική εξέδρα ξέσπασε σε πανηγυρισμούς:
-Happy Valentine’s Day! Happy Valentine’s Day!

Αν και η ανατολική εξέδρα σιωπούσε, τα περισσότερα μέλη της ειδικής επιτροπής του ΟΕΘ, του Οργανισμού των Ερωτευμένων Θνητών, κουνούσαν ήδη με συγκατάβαση το κεφάλι. Ήταν σα να έλεγαν πως το αποτέλεσμα μάλλον είχε κριθεί. Η γιορτή του έρωτα έπρεπε να συνδυαστεί με την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Η μεγαλειώδης εμφάνιση του υποψήφιου, σε συνδυασμό με την στήριξη του Πάπα της Ρώμης, τον έθετε ως απόλυτο φαβορί.
Ένα ζευγάρι λαϊκών ανθρώπων πήρε σειρά στην εξέδρα.
-Δεν μας έχετε ακουστά. Είμαστε ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα και μείναμε ερωτευμένοι «έως θανάτου». Συμβολίζουμε το πραγματικό νόημα του έρωτα. Έχουμε και τη στήριξη της ορθόδοξης εκκλησίας.
Ήταν η σειρά της ανατολικής εξέδρας να ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς, αλλά η επιτροπή του ΟΕΘ δεν φάνηκε να πείθεται. Σε μια πρόχειρη καταμέτρηση υπολόγισε πως οι υποστηρικτές του ζεύγους ήταν πολύ λιγότεροι από τους υποστηρικτές του πρώτου υποψήφιου. Μάλιστα ένας κακεντρεχής ψιθύρισε στον διπλανό του: «Ανατολίτικες κουτοπονηριές. Αυτοί γιορτάζουν την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου και προσπαθούν να οικειοποιηθούν την εορτή των ερωτευμένων».
Ένας καλοβαλμένος νεαρός ήταν ο επόμενος υποψήφιος.
-Με λένε Υάκινθο, φώναξε στο πλήθος. Έχω το όνομα του όμορφου λουλουδιού που συμβολίζει τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης. Γιορτάζω τον Ιούλιο και με στηρίζει ένας τροβαδούρος από την Κρήτη.
Τα λιγοστά χειροκροτήματα από την ανατολική κυρίως εξέδρα, ελάχιστα μέλη της επιτροπής συγκίνησαν. Κάποιος μάλιστα τον απαξίωσε: «Αυτός μαρτύρησε παρθένος, τι σχέση έχει με τον έρωτα;»
Η επιτροπή ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την ετυμηγορία της, όταν ένα φτερούγισμα έκανε όλους να κοιτάξουν ψηλά. Ένας όμορφος νεαρός με φτερά στις πλάτες, πετούσε πάνω από τα κεφάλια τους κρατώντας ένα μικρό τόξο. Κατέβηκε στην εξέδρα και πήρε το μικρόφωνο.

-Ποιος είσαι εσύ; Φώναξε κάποιος.
-Με ξεχάσατε, μωρέ! άρχισε καλοσυνάτα με ύφος παραπονιάρικο. Εγώ υπήρχα πριν από σας και πριν από όλους τους θλιβερούς υποψήφιους που εμφανίστηκαν εδώ. Υπήρχα πριν ακόμα γεννηθούν οι θεοί σας. Άλλωστε, εγώ είμαι η αιτία που γεννήθηκαν. Υπάρχω από την αρχή του κόσμου. Εσείς οι ίδιοι με βαφτίσατε Πρωτογενή, γιατί γεννήθηκα πρώτος πριν από όλους και από όλα. Είμαι η αιτία της ύπαρξής σας. Με τραγουδάτε, με ποθείτε, με υμνείτε, με επικαλείστε αλλά μάλλον ξεχάσατε πως υπάρχω και ψάχνετε για υποκατάστατα.
-Είμαι ο Έρωτας ο ανίκητος!
-Και πότε γιορτάζεις; Ρώτησε το πιο ανόητο μέλος της επιτροπής.
Ο φτερωτός θεός τον κοίταξε με οίκτο και πέταξε ψηλά, φωνάζοντας για να τον ακούσουν όλοι:
Γιορτάζω κάθε μέρα από τότε που φτιάχτηκε ο κόσμος, γιατί κατέχω το προαιώνιο μυστικό της ζωής. Δεν χρειάζομαι επετείους, ανόητε!
14 Φεβρουαρίου 2019
Θοδωρής Μπελίτσος
Πρώτη ανάρτηση στο "Lemnos Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου