Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Περί άνακτος και αυλοκολάκων (σκέψεις)

 

Ο βασιλιάς είναι γυμνός (Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)


1. Η κηδεία του Κωνσταντίνου απέδειξε περίτρανα αυτό που όλοι ήξεραν. Πως δεν είχε κανένα πολιτικό κύρος, ούτε διεθνές ούτε εγχώριο. "Ο βασιλιάς ήταν γυμνός", όπως στο παραμύθι του συμπατριώτη της θλιμμένης Άννας Μαρίας, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 


2. Καμιά χώρα δεν έστειλε εκπρόσωπο στην κηδεία αλλά ούτε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή! Οι εστεμμένοι και λοιποί γαλαζοαίματοι ήρθαν ως συγγενείς και φίλοι της οικογένειας και τίποτε άλλο (χωρίς άγημα υποδοχής, εθνικούς ύμνους κλπ). Οι πιο σοβαροί (Ισπανίας, Μονακό, Βελγίου, Σουηδίας, Βρετανίας), μετά την τυπική υποχρέωση έφυγαν αμέσως και δεν παρακάθησαν καν στο δείπνο. 

3. Οι μοναδικοί, το τονίζω οι μοναδικοί πολιτικοί, από όλο τον πλανήτη που με την παρουσία τους θέλησαν να προσδώσουν πολιτική διάσταση στην τελετή ήταν οι Σαμαρο - Μπογδανο - Βορίδηδες και ο Άδωνις με την κλαψιάρικη δήλωσή του. Και μερικοί ακόμα Πικραμένοι, δεν τους κατέγραψα κι όλους. Όσοι τους αγαπάτε, να τους χαίρεστε! 

4. Οι κλακαδόροι που μεταφέρθηκαν με δωρεάν πούλμαν από την επαρχία και οι άλλοι θλιβεροί αφελείς, που ξεροστάλιαζαν έξω από τη Μητρόπολη δεν ήταν ούτε 500 άτομα. Εισέπραξαν έναν βαριεστημένο χαιρετισμό, μια παραλλαγή μούντζας στην ουσία, από τους άρχοντες κι επέστρεψαν περήφανοι στο καβούκι τους να βάλουν τις φωτογραφίες στα εικονίσματα και να λένε παραμύθια στα εγγόνια τους.

5. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο κυμάτιζε μεσίστια η σημαία προς τιμήν του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου. Καμιά αντίρρηση. Αναρωτιέμαι, όμως, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων το είχε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις ή κάποιοι ολυμπιονίκες είναι πιο ξεχωριστοί; Π.χ. για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη που είναι σχετικά πρόσφατος ο θάνατός του, δεν θυμάμαι να συνέβη κάτι τέτοιο.

6. Αχαρακτήριστη και θλιβερή η ενέργεια της Εστίας Ν. Σμύρνης να στείλει στεφάνι στην κηδεία. Θα τρίζουν τα οστά των Μικρασιατών. Ανιστόρητοι οι διοικούντες και δεν είναι η πρώτη φορά. Π.χ. πριν δυο χρόνια κυμάτιζε στην οροφή της Εστίας μια ανύπαρκτη σημαία του αγώνα του 1821 κι όταν το επισήμανα, απλά διέγραψαν το σχόλιό μου.

7. Με το θάνατο του Κωνσταντίνου ξεσεμπρέψαμε (όπως λένε στο χωριό μου) με τη βασιλική οικογένεια. Οι εναπομείναντες στο σόι θα συνεχίσουν να περιφέρουν τους φανταχτερούς τίτλους τους σε εικονικές πραγματικότητες, διότι η ΜΚΟ Greek Royal Family πουλάει ακόμα στο eBay, αλλά θα καταλήξουν σαν κάποιους από τους παρευρεθέντες στην κηδεία που εκπροσωπούσαν, λέει, τους ανύπαρκτους εδώ και δεκαετίες βασιλικούς οίκους της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ιταλίας, ακόμα και της Ρωσίας!

* Θ.Μ. 17.1.23.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου