Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Η αποχή και τα γκάλοπ

 


-Ένα ζήτημα με το οποίο σχεδόν κανείς δεν ασχολείται είναι το μεγάλο ποσοστό της αποχής από τις εκλογές. Ως την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η αποχή κυμαινόταν στο 25-28% των ψηφοφόρων. Καθώς τα συστήματα ήταν ακόμα χειρόγραφα σε μεγαλό βαθμό, το ποσοστό αυτό θεωρείτο πλασματικό: οι εκλογικοί κατάλογοι είχαν διπλοεγγραφές, δεν είχαν διαγραφτεί οι τεθνεώτες, κυρίως μετανάστες του εξωτερικού που δεν επέστρεψαν ποτέ κλπ. Αυτό ίσχυε. Θυμάμαι σε κάποιες ευρωεκλογές (νομίζω του 1999) που ήμουν στην εφορευτική επιτροπή, στον κατάλογο ψηφοφόρων του εκλογικού τμήματος υπήρχαν δεκάδες άτομα γεννημένα τον 19ο αιώνα!


-Θα περίμενε κανείς με την ψηφιοποίηση των καταλόγων το τεχνικό αυτό ζήτημα να έχει επιλυθεί και η αποχή να περιοριστεί. Όμως, αυτό δεν συνέβη. Απεναντίας η αποχή μεγάλωσε. Στις εκλογές του 2012 και του 2015 ξεπέρασε το 35% και το 2019 ήταν πάνω από 42%. Αυτό σημαίνει πως ένα τεράστιο ποσοστό πολιτών δεν προσδοκούν πλέον κάτι από τις εκλογές. Κι επειδή τα ποσοστά ξεγελούν, ας δούμε τους πραγματικούς αριθμούς. 

-Πάνω από 4.000.000 συμπολίτες επιλέγουν να μην ψηφίζουν, ενώ το πρώτο κόμμα εκλέγεται περίπου από 2,2 ως 2,5 εκατομμύρια εκλογείς. Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Και πολιτεύεται εν ονόματι του λαού που (δεν) ενέκρινε το πρόγραμμά του! Και αντιδρά με τους μηχανισμούς καταστολής που ελέγχει, όταν οι πολίτες διαμαρτύρονται, απεργούν, διαδηλώνουν, αντιμάχονται κλπ. Τεχνηέντως "ξεχνούν" όλοι, κυβερνώντες, σχολιαστές ΜΜΕ κλπ, ότι το πρόγραμμά του το ενέκριναν μόνο τα 2,5 από τα 9,5 εκ. πολίτες.

-Μαθημένοι για δεκαετίες σε αυτήν την ολιγαρχικής μορφής δημοκρατία, οι κυβερνώντες αποσιωπούν το φαινόμενο της αποχής, λες και όσοι απέχουν δεν είναι πολίτες. Και αναθεματίζουν την απλή αναλογική, γιατί λέει, δεν εξασφαλίζει σταθερότητα. Δεν σκέφτονται πως σταθερότητα, με το 40% των πολιτών στην απ'έξω, δεν μπορεί να υπάρξει, όσους βουλευτές κι αν βγάλεις. 

-Κι ερχόμαστε στα γκάλοπ. Σε όλα υπάρχει ένα ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν ή δεν έχουν αποφασίσει, το οποίο σε όσα γκάλοπ κοίταξα κυμαίνεται στο 10-11%. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα! Πώς γίνεται, ενώ η αποχή είναι τεράστια, να μην αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις; Προφανώς, με κάποιο τρόπο οι δημοσκόποι αποκλείουν τους απέχοντες, όσους αρνούνται να απαντήσουν κλπ. Αλλά αυτό είναι αλλοίωση του αποτελέσματος που εμφανίζουν ως επιθυμία του εκλογικού σώματος. Και μετά τις εκλογές θα ξύνουν την κούτρα τους να βρουν τι έφταιξε και τα γκάλοπ πέσαν έξω.

-Μια βδομάδα έμεινε, θα ψηφίσω όπως πάντα, ποτέ δεν συμμερίστηκα την αποχή, αλλά προβληματίζομαι. Αν δεν βρεθεί τρόπος να επανέλθει στο προσκήνιο η σοβαρή πολιτική κουβέντα γύρω από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο καθημερινά, κι όχι οι πολιτικοί σταρ των ντιμπέιτ που θυμίζουν τηλεπλασιέ που πουλούν φύκια για μεταξωτά, αν δεν βρεθεί τρόπος να παύονται και να τιμωρούνται όσοι εκμεταλλεύονται τη θεση τους δι' ίδιον όφελος, αν δεν βρεθεί τρόπος το κράτος να λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αν δεν βρεθεί τρόπος να έχουν προτεραιότητα οι ανάγκες των πολιτών και όχι το πως θα καλυφθούν οι στόχοι του τάδε και του δείνα δείκτη, τότε η αποχή θα μεγαλώνει, οπότε ούτε μέλλον υπάρχει ούτε σταθερότητα, ακόμα και 40% να βγάλει το πρώτο κόμμα.

- Άιντε, καλή ψήφο, κι όσοι πολιτεύεστε ξεκαβαλείστε από τα εγώ σας και βγάλτε μια κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί άλλο ντιμπέιτ δεν αντέχεται!

* Θ.Μ. 13.5.2023.

* Η γελοιογραφία του Soloup είναι από τις εκλογές του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου