Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

The strange quark


Τα κουάρκ είναι τα μικρότερα σωματίδια της ύλης. Πήραν το όνομά τους από έναν νεολογισμό του Τζόις που χρησιμοποίησε στη νουβέλα “Finnegans Wake”:
Three quarks for Muster Mark!
Sure he has not got much of a bark
And sure any he has it's all beside the mark.
Η επιστήμη άντλησε έμπνευση από τη λογοτεχνία. Συμβαίνει καμιά φορά. 


Υπάρχουν έξι διαφορετικά κουάρκ αλλά δεν γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις καθώς είναι μονίμως εγκλωβισμένα ανά τριάδες στο εσωτερικό των πρωτονίων και των νετρονίων. Είναι αεικίνητα σαν σβούρες. Περιστρέφονται με ταχύτητα γύρω από τον εαυτό τους και ταυτόχρονα ταλαντώνονται δεξιά-αριστερά. Όταν ζεσταθούν πολύ ελευθερώνουν στιγμιαία ατμούς αρωμάτων και ηλεκτρισμό. Έτσι γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους. Οι επιστήμονες έχουν φτιάξει πολύπλοκες και πολυδάπανες εγκαταστάσεις για να συλλάβουν την απειροελάχιστη ζωή τους. Για άλλη μια φορά αγνόησαν την ικανότητα των ευαίσθητων ανθρώπων, οι οποίοι από την αρχή του χρόνου τα αντιλαμβάνονται, ανεξάρτητα αν δεν έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις γι’ αυτό.

Το παράξενο κουάρκ (strange quark) είναι το πιο μυστήριο από τα έξι καθώς είναι το πιο ανάλαφρο. Έχει ελαφρώς αρνητικό φορτίο προσελκύοντας μόνο θετικούς και γοητευτικούς συντρόφους, γι’ αυτό συνήθως κάνει παρέα με το γοητευτικό κουάρκ (charm quark), παρά το ότι το τελευταίο είναι δέκα φορές βαρύτερο. Όταν θερμανθεί εκπέμπει μια κανονική δόση αρώματος, δημιουργώντας ευχάριστο περιβάλλον. Τις ψυχρές στιγμές επιστρέφει στον παράξενο κόσμο του, οπότε γίνεται άοσμο και μυστηριώδες.

Στο blog αυτό μπορεί και να το συναντήσετε καμιά φορά, καθώς εμφανίζεται πού και πού.


Θοδωρής, 10 Ιουλίου 2015, μια πολύ ζεστή μέρα.

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γιώργο. Το FB είναι πιο άμεσο αλλά έχει πιο ανάλαφρο χαρακτήρα. Θα τα κοινοποιώ όμως, για όσους φίλους ενδιαφέρονται.

      Διαγραφή